Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику

Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику

Наталья Шевчук, журналистка, соучредитель Molodiya Festival, инфлюэнсер и вегетарианец с пятилетним и веган c шестилетним опытом, рассказывает AdPage о новом проекте Vegan City

 

Наташа, первый и уже, наверное, порядком надоевший вопрос:  и что, без мяса можно наесться? 

Є ще краще питання: Ісус же ж їв рибу, ти що, Біблію не читала? Як стверджують деякі джерела, можна ☺

Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику
Наталья Шевчук

Наташа, веганство, флекситарианство и вегетарианство в мире давно не новость, а как обстоят дела в Украине? Почему это вообще так важно для нас? 

За офіційними даними в Україні 2 млн вегетаріанців і 3 млн людей, які просто зменшують кількість м’яса у своєму раціоні. Я вже давно не чула якихось смішних чи оригінальних жартів про те, де взяти білок без м’яса, тож, здається, бути вегетаріанцем вже не велика новина навіть в Україні. Тому далі розповідатиму суто про веганство – раціон, який передбачає продукти тільки рослинного походження. Це нині золота жила для срачів, маніпуляцій і шарлатанства.

Власне, в Україні тема веганства – поки що лакмусовий папірець на адекватність. Адекватний веган читає наукову літературу, знайомиться із медичними публікаціями (наприклад, на цьому сайті лікарів), знає достовірні факти «за» і «проти», робить регулярну діагностику свого організму. Неадекватний же переконаний, що дієта на пророщених зернах і кабачках – це панацея від усіх хвороб. Адекватні ЗМІ, які беруться висвітлювати цю тему, теж знайомляться із позиціями авторитетних міжнародних організацій та установ, які займаються охороною здоров’я (і, до речі, стверджують, що збалансоване (!) веганське харчування підходить усім). Відповідно неадекватні знімають страшилки про те, що вегани деграданти, буквально (свіжий кейс тут). У суперечках адекватний співрозмовник спирається на наукові джерела, неадекватний – на жовту пресу.

Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику

Як і в будь-якій іншій темі, неадеквату тут значно більше, ніж конструктиву – з обох боків, і від веганів, і від хейтерів. Просто українці ще не дуже знайомі з культурою критичного мислення.

В Європі і в усьому цивілізованому світі, звісно, веганство – один з варіантів норми. У тому ж США збалансовану веганську дієту офіційно визнали здоровою й такою, що всім підходить, включно з немовлятами і вагітними жінками.  І, звісно, у таких країнах достатньо ресурсів, де можна знайти адекватну інформацію про те, як зробити свій веганський раціон збалансованим. Втім, такі ж ресурси є і для всеїдних, бо зрозуміло, що наявність пельменів і молока в раціоні не робить його автоматично збалансованим.

Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику

 

Можешь немного рассказать о терминах? Чем веганы отличаются от вегетарианцев? Какие еще есть особенности?

Вегетаріанці просто не їдять м’яса. Можуть їсти (а можуть і не їсти ☺) молочні продукти, яйця, мед. Вегани їдять їжу виключно рослинного походження й не підтримують жодну з індустрій, де експлуатують тварин (не відвідують цирки з тваринами та дельфінарії, користуються косметикою, яка не тестується на тваринах, не носять шкіру й хутро). Звичайно, це не релігія, тому геєнна огненна не настигне і публічної порки не буде, якщо раз на півроку хто-небудь з’їсть рафаелку або помиється шампунем без маркування “cruelty free” (до речі, етичні бренди тут). Так само, поламавши руку, жодний веган не кричатиме «дайте мені стекти кров’ю, бо я не буду зашиватися нитками із чиїхось кишок» (так, вони тваринного походження). 

Якщо грубо, вегетаріанство – це більше про їжу, веганство – про етику.

Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику
Наталья Шевчук: я і мій вегетаріанський друг

 

Расскажи о своем пути. Как ты пришла к вегетарианству, а затем и к веганству? Что улучшилось в твоей жизни, а что усложнилось?

Я завжди казала, що люблю тварин, але при цьому їла їх. У 18 років я збагнула, що це нелогічно, і в той же день відмовилась від м’яса. Це було досить просте рішення, і пізніше я дуже дивувалась, що не прийняла його раніше. Мабуть тому, що не замислювалася. 

Жодних змін не відбулося. Просто замість шматка м’яса з’їдала яйце або шмат сиру. Харчувалась так 5 років. На здоров’ї це жодним чином не позначилось: я скрупульозно планувала свій раціон як із м’ясом, так і без нього. Щоправда, були позитивні зміни у роботі шлунку (налагодився кислотний баланс), але я нічим не можу довести, що це від вегетаріанства.

Потім я дізналася, яким чином отримують молоко (можна глянути документальний фільм «Земляни», наприклад), і прийняла рішення не їсти яєць і молочки. На той момент у Києві вже були спеціалізовані веганські магазинчики з рослинною ковбасою з пшеничного білка, вироби з сої, нуту, рослинне молоко та інші ситні, багаті на білок продукти. Тому знову нічого не змінилося: просто тепер замість яйця чи шматка сиру клала на тарілку шмат веганської ковбаси. У регіонах, звісно, так не завжди вийде, тому торба для відряджень значно побільшала.

Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику
Команда Vegan City

 

Наташа, дай, пожалуйста, совет начинающим. Как понять, что это действительно нужно, и как не облажаться, вернувшись к своему обычному питанию через несколько месяцев или даже лет?

Не силувати себе і не забороняти собі. Просто дати відповідь на питання «навіщо мені це». І якщо мотивація раціональна і обґрунтована, то бажання саме потихеньку відпадатиме.

Зазвичай це такі мотивації:

з міркувань етики (Відкриті клітки, Peta та інші зоозахисні організації назнімали достатньо документальних кадрів зі скотобоєнь, вони багатьох надихнули змінити свій раціон);

турбота про екологію (промислове тваринництво забруднює ґрунти, води, повітря та є вагомою причиною змін клімату через велику кількість викидів парникових газів);

турбота про здоров’я. Жодна авторитетна організація не сказала, що рослинний раціон кращий за всеїдний, але при грамотному плануванні він може дати деякі переваги: зменшує ризик серцево-судинних захворювань, ефективний у лікуванні симптомів діабету і знижує ризик виникнення деяких видів раку. Разом із тим, повторюю, веганам слід стежити за адекватністю свого раціону, вживати обов’язково вітамін В12, інакше замість переваг будуть прогалини.

Звісно, може бути і своя інша причина, але коли вона є, все стає логічно і просто. 

Є ще велика частина веганів, які стали такими через захоплення езотеричними практиками та вірою у вихід з матриці, але не псуймо інтерв’ю.

Якщо складно одразу від чогось відмовитись, варто просто зменшувати у раціоні кількість того, чого їсти не хотілося б; якщо буде комфортно виключити це повністю – виключити.  Не ставити собі ультиматуми типу: «або я веган-веган, або ніяк, все пропало, повертаюсь до пельменів».

Причина мого веганства – етична. З моменту, коли я зрозуміла, що м’ясо – це чийсь труп, причому труп істоти, яку добряче намучили і вельми негуманно вбили, – з того моменту мені жодного разу в житті не захотілося м’яса, мені дуже неприємна сама думка, що воно потрапить в мене, тому нічого собі забороняти не довелося. От сиру довго хотілося, від нього відмовилась в останню чергу, коли підсіла на соєві паштети. Ні, вони зовсім не подібні за смаком, просто зміна захоплень. І от це, власне, не менш важливий пункт після розуміння своєї причини – відкрити нові продукти, які полюбиш так палко, як і те, що любив до того. Раджу відвідати всі веганські ресторани, перепробувати у кожному все меню і зрозуміти, яке воно – ваше нове захоплення. 

Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику
Вижуал проекта Vegan City

 

Расскажи, что вообще есть и как готовить? 

Готувати я не люблю, тож вдома тільки найпростіше: відварити гарнір, розпакувати сосиски. Тому половину заробітку проїдаю у кафешках і ресторанах. І, можливо, смачна їжа та зручний сервіс – це найкраща агітація. 

Так ми з колегами по травоїдству робимо проект Vegan City. Його суть –  запроваджувати веганські опції у неспеціалізованих всеїдних закладах та разом із веганськими ресторанами позначати їх на інтерактивній мапі. Також на платформі буде детальна інформація про кожен із таких ресторанів, рецепти від шеф-кухарів, переклади наукових матеріалів. А ще у нас є чат-бот, який швидко забронює столик. 

Окремим пунктом маємо ще благодійну мету: хочемо зібрати гроші на дерева.  З кожного чеку замовлення із веганського меню заклад перераховує 10% на підтримку KINDER GARDENS — ініціативи, що садить міні-сади поряд із дитячими садками. Діти самі допомагають висаджувати та доглядати рослини.

Механізм благодійності простий: 

1. Замовити страви з VeganCity-меню.

2. Сфотографувати чек свого замовлення.

3. Надіслати фото у telegram VeganCity_Bot чи в особистому кабінеті на сайті.

Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику
Выкладка веганских продуктов в Берлинском супермаркете

Наталья Шевчук о запуске Vegan City: вегетаріанство – це про їжу, веганство – про етику

Как обстоят дела на полках супермаркетов? Кто из брендов заботится о веганах, легко ли найти продукты без содержания животных компонентов? Достаточно ли понятно/четко они маркируются на упаковке?

Звісно, простих рослинних продуктів повно у будь-якому супермаркеті: тофу, соєві стейки, хумус теж є у великих мережевих маркетах (у столиці). Маркувань ніхто не робить. Хотілось би, звичайно, щоб як у Європі: заходиш у будь-який супермаркет, а там тобі цілий стенд із котлетами, сирами, ковбасами, молоком, морозивом, а решта продуктів – маркована. Але загалом у столиці веганам комфортно, для мешканців інших міст – Інтернет у поміч, веганські бренди доставлять все, що треба, вам під двері.

Веганські продукти (пельмені, ковбаси, сосиски) робить бренд Vegi Land, продається в Ашанах, Еко-лавках, причому не тільки в Києві. У них же ж є й великий Вега-маркет на Лівобережній в готелі «Турист» і, звісно, доставка в інші міста. Дуже смачні пшеничні ковбаси робить TM Healthy Wealthy, зручна доставка по всій Україні. По всій країні працює Vegetus – ковбаси, молоко, десерти. З новенького – львівська Зелена корова зі швидким доставлянням будь-куди.

 

Фотографии из личного архива Натальи Шевчук